Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/koztemeto/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

Üdvözöljük a debreceni köztemetői hadisírok weblapján!


Debrecen első köztemetője 1932. július 15-én nyílt meg. A Nyíregyháza felé vezető főút mentén, a Nagyerdőben kialakított sírkertbe sok debreceni család áttemette a bezárt felekezeti temetőkben nyugvó hozzátartozóit, köztük valamikori katonákat is. Az így, és a természetes rend szerint eltemetett katonák sírjai szórványszerűen helyezkednek el a temető szinte egész területén. Az első elkülönült hősi parcella az 1944. június 2-i légibombázás következtében elhunyt több száz áldozat sírhelye. Szintén a 2. világháborúban jött létre a Magyar hősök parcellája a nem debreceni katonahősök számára. Közelében alakult ki a Vörös Hadsereg egyéni és közös sírokból álló elkülönített temetkezési helye, ahol a szovjet katonák között több nemzet fiai, így magyar katonák, sőt hadifoglyok is nyugszanak. Parcellájuk az 1990-es évekig, az itt állomásozó szovjet csapatok temetkezési helye volt.

Légifelvételek: Szabó Csaba és ifj. Szabó Csaba - Összeállította: Ilyés Imre Csaba - Készült: 2016. áprilisában.


Adatbázis- és térinformatikai fejlesztések

Keretszoftver kifejlesztése

Megnyitottuk és alkalmassá tettük a térképes kereső rendszert az idegen nyelvű nevek kezelésére, valamint a különböző forrásokból származó input adatok fogadására. Így az a megbízó és a kutatócsoport által átadott Excel-táblázatok adataival, szöveges információkkal, térképvázlatokkal, digitális képekkel és ortofotókkal feltölthetővé vált.

A rendszer mobil applikációs megjelenítése
A rendszer mobil applikációs megjelenítése

Történet

KATONAI SÍROK A DEBRECENI KÖZTEMETŐBEN

Az 1932-ben megnyílt első debreceni köztemető a város civil lakossága számára készült. Benne a művészileg kialakított erdei sétányok közé családi és egyéni temetkezési helyeket hoztak létre, még felekezeti jellegű önálló parcellákkal sem számoltak. A megnyitással egyidejűleg bezárt református és katolikus temetőkből is elkülönítés nélkül, az új sírsorokba temették át halott szeretteiket a leszármazottak. Ezt a szigorú rendet a második világháború során a hadak útjába sodródott település katonai eseményei írták felül. Miután a korábbi katonatemetők gyakorlatilag beteltek, így a köztemető egyes részeit különítették el a nagy számban elhunyt katonák számára. Részben a temetőfenntartó város saját elhatározására jelöltek ki speciális parcellákat, pl. az 1944. június 2-i légibombázások áldozatai, továbbá a magyar hősi halottak sírkertje számára. A győztes szovjet hadsereg pedig saját döntés alapján vett igénybe és használt fel halottai számára elkülönített temetőrészt.

A Köztemető ravatalozója