Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/koztemeto/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

Adatbázis- és térinformatikai fejlesztések

Keretszoftver kifejlesztése

Megnyitottuk és alkalmassá tettük a térképes kereső rendszert az idegen nyelvű nevek kezelésére, valamint a különböző forrásokból származó input adatok fogadására. Így az a megbízó és a kutatócsoport által átadott Excel-táblázatok adataival, szöveges információkkal, térképvázlatokkal, digitális képekkel és ortofotókkal feltölthetővé vált.

A rendszer mobil applikációs megjelenítése
A rendszer mobil applikációs megjelenítése

Adatfeltöltés, korrekció, kiegészítő dokumentumok bevitele

Mivel a szórvány sírok GPS koordinátái nagyon bizonytalanok voltak, első lépésként elkészítettük (szerződésen kívül) a rendszer mobil applikációját. Ebbe betöltöttük a 2012-es, 10 cm-es terepi felbontású, lombtalan időszakban készített ortofotót, és a segítségével készített temetőtérképet. Ez az alap a helyszíneléséhez nélkülözhetetlennek bizonyult. A kapott Excel táblázatok adatait összehasonlítottuk a helyszíni állapottal, és az eltéréseket az adatbázisban kijavítottuk.

A „Magyar hősök”, a „Bombázottak” és a „Szovjet hősök” parcelláinak párnaköveiről és sírköveiről digitális felvételeket készítettünk és hozzákapcsoltuk azokat az adatbázishoz. A szórvány hadisírok képeit a megbízó és a kutatócsoport bocsátotta rendelkezésünkre, azokat is hozzákapcsoltuk az adatbázishoz.

GPS koordinátamérés, ortofotók, térképkészítés

A feladat során a temetőben szórvány helyzetben fellelhető sírok térképi megjelölésére egyedi ikonokat hoztunk létre a ’48-as, az I., továbbá a II. világháborús és az ’56-os hősök megjelölésére, amint ez az előző képen is látható. Az ikonok segítségével elérhető a mögöttes adatlapról az elhunyt élettörténete és a sírjának fényképe.

A GPS és EOV koordináták a digitális térkép tetszőleges pontján lekérdezhetőek 10 cm élességgel. A mobiltelefonos helyszínelés során derült ki, hogy ha a telefonon egy olyan mobilapp is el van indítva a háttérben (pl. googlemaps) ami folyamatosan rögzít GPS koordinátákat, az nagyban megnöveli a hely lekérdezésének pontosságát az egyedi lekérdezésekhez képest.

Koordináta lekérdezés

Koordináta lekérdezés

A munkához megkaptuk a DV Info Kft.-től a 2007-ben és 2012-ben, lombtalan időszakban készített ortofotókat a köztemetőről. Ez jó alapot nyújtott a temetőtérkép elkészítéséhez, amin alapvetően az utakat, épületeket, tábla azonosítókat és a hadisírokat azonosítóikkal ábrázoltuk. Mivel most nyári lombos időszakban dolgoztunk az újabb magasból készített ortofotónak nem lett volna értelme a jelentős takarások miatt. A magyar hősök parcelláról ezért egy 3 m magas póznáról felvételeket, azokból 3D modellt és 1 cm-es terepi felbontású ortofotót készítettünk.

Az ortofotóhoz készített felületmodell fényképezési álláspontokkal a magyar hősök parcellánál

Az ortofotóhoz készített felületmodell fényképezési álláspontokkal

 

Az ortofotóhoz készített felületmodell részlete a magyar hősök parcellánál

Az ortofotóhoz készített felületmodell részlete

 

Ortofotó és a róla készített térkép a magyar hősök parcellánál

Ortofotó és a róla készített térkép

 

Virtuális temetőséta funkció

Ennek keretében panorámaképeket készítettünk a „Magyar hősök, a „Bombázottak”, a „Szovjet hősök” parcelláknál és a román hősök tömegsírjánál. A jobb minőség érdekében ezeket is saját szerverünkről publikáljuk. A térképen látható ikonokra kattintva nézhetők, de a hozzájuk legközelebb lévő hadisírok adatbázisából is meghívhatók. A panorámák címmel és egyéb ismertető szövegekkel is elláthatók.

A panorámakép lassan vízszintesen körbeforog, de az egérrel is mozgatható, és teljes képernyőre kapcsolható, a jobb felső sarokban lévő ikonnal. A fejléc és a lábléc igény szerint módosítható.

Képaláírás

Képaláírás

Kereső program és az adatlap nyomtatási lehetőségei

Az alább látható tartalom nyilvános, bejelentkezés nélkül is látható. Bejelentkezve további, kutatással kapcsolatos tartalmak jeleníthetők meg.

A Bombázottak parcella első sorának lekérdezése

A Bombázottak parcella első sorának lekérdezése

A táblázat valamelyik sorára rámutatva (kiszürkül) az ahhoz tartozó sír a térképes képernyő közepén megjelenik. A lekérdezésekkel különböző rendezés szerinti listák (név, elhalálozás éve, sír helye) generálhatók és nyomtathatók. Az adatlapok megjelenítése a megszokott módon biztosított.

Egyedi honlap készítése és integrálása a Debreceni Militárium oldalba

A köztemetői hadisírok lapját a már elkészített http://debrecenimilitarium.erda.hu weblaphoz 4 nyelven illesztettük. A köztemetői hadisírok weblap a http://dkth.erda.hu címen közvetlenül is elérhető, és oda-vissza is képes kapcsolódni a http://debrecenimilitarium.erda.hu lappal magyar, német orosz és angol nyelven.

A MILITÁRIUM weblap hivatkozása.

A MILITÁRIUM weblap hivatkozása.

 

A Köztemetői hadisírok weblap címoldala

A Köztemetői hadisírok weblap címoldala

A webes publikálás folyamatosan biztosítva van az Erda szerveréről az adatok további pontosításával.